Fem år senare…

9 januari 2007 presenterades iPhone för första gången. Det är en av Steve Jobs mest klassiska presentationer. Jag minns att jag följde keynoten live på nätet den kvällen (via live-bloggare som var på plats).

Vid den tidpunkten hade det gått rykten i flera år om att Apple jobbade på en mobiltelefon. Deras iPod var en stor hit, men varenda kotte kunde räkna ut att människor inom några år skulle lyssna på musik i sina mobiltelefoner. Det som ingen räknade med var hur stort inflytande Apples telefon skulle få, eller att den skulle bli en sådan enorm succé. Inte ens jag, och jag var ändå optimistiskt inställd (för att uttrycka det diplomatiskt).

Det har gått fem år. På den tiden stora mobiltillverkare skrattade åt Apple efter presentationen. De var bombsäkra på att det inte fanns utrymme för en ny aktör i branschen. I synnerhet inte för ett datorföretag som aldrig tillverkat mobiltelefoner, och bara ägde några enstaka procent av datormarknaden. Sedan dess har det inte gått särskilt bra för de gamla jättarna. Motorolas mobilavdelning har köpts upp av Google. Blackberry är så gott som borta. Sony Ericsson finns inte mer (Sony ska tillverka egna telefoner). Nokia har i ren desperation inlett ett samarbete med Microsoft… och sjunker som en sten.

Annonser