I väntan på iPad

Nu är det inte många timmar kvar till den officiella lanseringen av iPad. Det tråkiga för oss som inte bor i USA är att vi får vänta en månad eller två innan vi själva kan lägga händerna på årtusendets mest omtalade platta.

Som vanligt när det gäller nya produkter från Apple blandas fanboyens glädjetjut med belackarens svordomar, som inte begriper vitsen med allt medieutrymme. Det var likadant när den första macen kom (1984), när den första iPoden (2001) och senaste svenssonprylen iPhone lanserades (2007). Känslan av vad man ska ha den till byts snabbt ut mot fasan av hur man ska klara sig utan prylen i fråga. Många kan nog skriva under på att de aldrig mer kan använda en konventionell mobiltelefon efter att ha vant sig vid en iPhone.

Vad ska man då ha en iPad till? Ja, det mesta en vanlig användare gör på sin dator kan göras på en iPad. Mediekonsumtion, och mer därtill i och med alla hundratusentals applikationer som finns att nyttja. Jag själv kommer ha den som surfmaskin i t.ex. vardagsrummet. Sen att batteriet håller för mer än tio timmars filmtittande gör den till utmärkt resesällskap. Det kommer inte ta många år förrän du ser allt färre laptops på tågen och flygen, då dessa byts ut mot iPad. Datorn är dock fortfarande bra när det gäller att skriva längre textmängder, och för mer avancerat skapande, så som bildmanipulering och filmredigering (till en början åtminstone).

För den som är lika otålig som jag kommer här lite länkar med artiklar och de första recensionerna:

NYT: Looking at the iPod from two angels
All things Digital: Apple iPad review
Chicago Sun-Times: iPad is pure innovation
DN: Nu landar iPad i butikerna
GP: Fåtal i nördköer för iPad
Annonser